Volg ons op social media!

Verschillende sites, o.a. Geenstijl.nl
Bron: Geenstijl.nl

Oordeel: Pinokkiofactor 4 – Meer fabels dan feiten:
De uitspraak dat de EU ons pensioengeld komt stelen is meer fabel dan feit en bovendien gebaseerd op een gerucht. De EU kan de Nederlandse regering of de pensioenfondsen niet verplichten het MKB met spaargeld te steunen.

 

dots

 

De bewering

“Brussel wil uw pensioen- en spaargeld hebben”, waarschuwde begin 2014 een aantal websites1. Ze sloegen alarm over plannen van de Europese Commissie om met geld uit Europese pensioenfondsen en van spaartegoeden de Europese economie weer aan de praat te krijgen. Er wordt gevreesd dat straks de Commissie alleenrecht heeft over de beslissing wat er met al dit geld zou moeten gebeuren. Is hier sprake van een gevalletje paniek om niks, of moeten we ons echt zorgen maken over de veiligheid van ons spaargeld en pensioen?

 

dots

 

De feiten:

Wat is er nou precies aan de hand? Persbureau Reuters heeft een document in handen gekregen, waaruit blijkt dat de Commissie op zoek is naar manieren om de economieën van de 28 lidstaten minder afhankelijk te maken van banken. Een van die manieren is het inzetten van pensioenen en spaargeld als kredietverlening aan infrastructuurprojecten of het Midden- en Klein Bedrijf (MKB). Banken zijn namelijk niet meer zo happig op het verstrekken van kredieten aan het MKB, en dit is een probleem, omdat het MKB wordt gezien als de motor van de Europese economieën.

Pensioengeld als alternatief voor banklening
Reuters zegt dat de Commissie van plan is om in de tweede helft van 2014 advies over dit plan te vragen aan de Europese toezichthouder voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (EIOPA). Volgens de Commissie kan ‘vaststaand geld’ als pensioenen en spaargelden goed gebruikt worden als alternatief voor kredietverlening van banken. Dat geld ligt immers toch maar op de plank niets te doen. Hier zijn met name de Nederlandse pensioenfondsen interessant, omdat er geen Europees land is dat zoveel (960 miljard euro) opgespaard heeft.

Pensioengeld ligt niet braaf op de plank
Het voorstel, dat dus door Reuters gelekt is, is nog verre van een wet; het is nog niet eens officieel gepubliceerd. Dat betekent echter niet dat ons pensioengeld netjes op de plank niets ligt te doen. Zo heeft het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, in april 2014 100 miljoen euro als durfkapitaal beschikbaar gesteld aan Nederlandse start-ups.  Ons kabinet kwam bovendien in 2013 met hetzelfde voorstel als de EC nu, net als de Amsterdamse Beurs in 2012. Op dit moment wordt nog onderzocht of het plan van het kabinet haalbaar is, maar ondertussen zit MKB Nederland al te springen om de oprichting van het Nederlands Investeringsinstituut (NII), dat pensioengeld moet gaan gebruiken als investering in het MKB. Europese wet of niet, in Nederland wordt pensioengeld al ingezet om het MKB te helpen.

Mag de EU zich bemoeien met pensioenen?
Als we er even vanuit gaan dat deze plannen doorgaan blijft sociale zekerheid, en dus pensioenen, een gedeelde bevoegdheid. Dat betekent dat de EU alleen mag optreden als er daadwerkelijk een basis voor is in het Verdrag (artikel 4 Verdrag Werking Europese Unie). Die basis zit volgens de Europese Commissie in artikel 153 VWEU: de EU zou het nationale beleid mogen aanvullen en promoten. Niets exclusief bepalen of verplicht stellen dus. Daarmee is de bewering dat de EU straks zou kunnen bepalen wat er met geld uit nationale pensioenpotten moet gebeuren niet waar. Als we nog eens goed kijken naar wat Reuters schrijft, dan staat er ook dat ‘de geschiktheid’ van de huidige Europese regelgeving wordt herzien. Het plan gaat dus meer over het scheppen van mogelijkheden dan het voorschrijven van verplichtingen.

 

dots

 

De afweging: aannames of feiten?

De alarmroep van verschillende websites over het bericht van Reuters is gebaseerd op een gerucht. Zonder het originele document in te kunnen zien, kunnen we moeilijk een harde uitspraak doen. Gelet op de taakverdeling tussen lidstaten en de EU, kunnen we wel zeggen dat de EU de Nederlandse regering of de pensioenfondsen niet kan verplichten het MKB te steunen. Ze zou van plan zijn de mogelijkheid te creëren; of hier gebruik van gemaakt wordt, moet binnen nationale grenzen besloten worden.

 

dots

 

Conclusie: Meer fabels dan feiten

Pinokkio zegt: De uitspraak dat de EU ons pensioengeld komt stelen is meer fabel dan feit en bovendien gebaseerd op een gerucht. Mijn neus groeit dan ook een flink stuk: factor 4!

 

dots

 

1: Geen Stijl, Nu Jij en Accountant.nl