Volg ons op social media!

Uitspraak: verkiezingsprogramma PVV
Bron: PVV

Oordeel: Pinokkiofactor 4 – Meer fabels dan feiten:
Nederland is niet de grootste netto-betaler van de EU, maar staat wel in de top 5. De afdracht van invoerheffingen vertekenen de statistiek.

 

dots

De bewering

Het Europees verkiezingsprogramma van de PVV is niet al te lang, maar er staan een aantal opvallende beweringen in. Als partij die graag op de Nederlandse centjes let, concludeert de PVV bijvoorbeeld dat Nederland de grootste nettobetaler is aan de EU. Van alle landen in de Unie zouden Nederlanders, per persoon, het meest betalen aan de Europese Unie. Klopt deze uitspraak?

 

dots

De feiten

Het checken van deze uitspraak wordt mij, voor de verandering, eens makkelijk gemaakt. Zowel Nieuwsuur als FactcheckEU checkten de uitspraak al eerder. Het Nieuwsuur stukje uit september 2012 trekt haar conclusies aan de hand van cijfers over 2010 en 2012. Nieuwsuur concludeerde destijds dat de uitspraak niet correct was. Volgens Nieuwsuur staat Nederland op de vijfde plaats als het gaat om grootste bijdrage per persoon aan de EU.

Het onderzoek van FactcheckEU is een stuk recenter, uit mei 2014 wel te verstaan. Hun analyse is gebaseerd op cijfers uit 2013. Ook uit deze analyse blijkt dat Nederland ‘duidelijk niet de grootste bijdrage levert aan het EU-budget’. Dit geldt voor zowel de totale bijdrage als de bijdrage aan de EU-begroting per hoofd van de bevolking. FactcheckEU gaat zelfs zo ver om de uitspraak van Wilders een ‘insane whopper’ te noemen, oftewel een compleet onjuiste uitspraak.

Maar waar haalt de PVV deze bewering dan vandaan? Als ik zelf in de cijfers duik, wordt dit al snel duidelijk. Wanneer je kijkt naar de inkomsten en uitgaven van de EU aan Nederland, zie je dat de Nederlandse bijdrage aan de EU maar liefst 0,65% van het BNP bedraagt. Daarmee is Nederland inderdaad koploper, met Zweden en Denemarken, met 0,52%, op een gedeelde tweede plaats. Heeft de PVV dan toch gewoon gelijk?

Dat er onzin, feiten en statistieken bestaan bewijst ook dit getal maar weer eens. Want wat is het geval? Een groot gedeelte van de Nederlandse afdracht aan de EU bestaat uit douaneheffingen. Door de vele goederen die er via Schiphol en Rotterdam de EU binnenkomen, heft Nederland buitenproportioneel veel invoerheffingen. Ook als het om producten gaat die helemaal niet voor de Nederlandse markt bedoeld zijn. Omdat de EU één interne markt is, geldt voor de import van goederen in alle Europese landen hetzelfde tarief. Alle Europese landen maken dit vervolgens over naar Brussel. Voor Nederland was dit in 2012 ruim 2 miljard euro.

Als we de importheffingen van de Nederlandse bijdrage aan de EU aftrekken, wordt duidelijk dat Nederland sinds 2008 niet meer de grootste nettobetaler is aan de EU. In 2007 en 2008 was dit overigens wel het geval, maar in 2009 was Nederland netto-ontvanger in plaats van betaler. In de jaren 2010, 2011 en 2012 stond Nederland wel altijd in de top 5 van de grootste netto-betalers, maar nooit bovenaan.

 

dots

De afweging

Nederland maakt veel over naar Brussel, maar een fors gedeelte hiervan bestaat uit invoerheffingen. Dat bedrag maakt geen onderdeel uit van de feitelijke Nederlandse bijdrage aan de Europese Unie. Het is geld dat Nederland incasseert in naam van de EU en dus feitelijk geen eigendom van de Nederlandse staat. Als je dit bedrag er af haalt staat Nederland alsnog hoog op de lijst qua netto bijdrage, maar zeker niet op de eerste plaats. In ieder geval niet meer sinds 2009.

 

dots

 

Conclusie: meer fabels dan feiten

Pinokkio zegt: Nederland is in de afgelopen 5 jaar nooit de grootste nettobetaler van de EU geweest. In 2009 was het zelfs netto-ontvanger. De afdracht van invoerheffingen vertekenen de statistiek. De bewering van de PVV is dus meer fabel dan feit. Pinokkiofactor 4.

  dots