Volg ons op social media!

DE FEITEN. NIKS ANDERS DAN DE FEITEN.

Onafhankelijke factchecker pinokkiofactor.eu brengt diepgang in de Europese discussie

Europa lijkt steeds meer op de Sovjet Unie. Bovendien zit de EU achter ons spaargeld aan, want Europa kost geld. Veel geld. En de VVD en PvdA vinden dat allemaal wel best. Die willen niks veranderen. Europa houdt de gemoederen bezig, zoveel is duidelijk. Maar kloppen deze uitspraken ook? Nee, zo toonde de website Pinokkiofactor aan. De onafhankelijke factchecker legt al een aantal maanden uitspraken van politici en andere beleidsmakers langs de meetlat en presenteerde afgelopen weekend een top vijf van de grootste onzin. Zo hoopt Pinokkiofactor.eu het debat over Europa meer diepte te geven.

Pinokkiofactor.eu werd in januari van dit jaar gelanceerd door een groep kritische jongeren. Zij zien graag dat de Nederlandse burger haar mening over Europa vormt op basis van feitelijke informatie, in plaats van twijfelachtige beweringen. Met de verkiezingen van 22 mei op komst, is er veel over de Unie te doen. Er wordt over Europa geschreven, er wordt gepraat en er wordt gediscussieerd. Dat is helemaal goed, zo stelt het collectief, maar er wordt ook veel onzin verkocht. Het is immers verkiezingstijd. Met de meetlat in de aanslag scheidt Pinokkiofactor de feiten van de propaganda. Daarnaast legt ze termen en begrippen uit, licht ze partijprogramma’s door en biedt ze de lezer de mogelijkheid zijn kennis over de EU te testen. Alles voor dat ene doel: helderheid scheppen in de wirwar van Europa.

“Pinokkio is niet in het leven geroepen om een waardeoordeel over Europa te geven, of om de houding van Nederlanders ten opzichte van de EU te veranderen,” aldus Remmelt de Weerd. De oprichter van Pinokkio vervolgt: “We hebben allemaal onze twijfels over het functioneren van de Europese Unie en de euro. Tegelijkertijd zien we ook in dat internationale samenwerking binnen Europa belangrijk is.” Pinokkiofactor schrijft over al die facetten. Objectief en goed onderbouwd. “Zo willen we de kwaliteit van het debat over Europa verbeteren.”

Op de website, Facebook en Twitter van Pinokkiofactor ontmoeten de pro- en -anti kampen elkaar en gaan ze met elkaar in gesprek. Prinses Mabel van Oranje noemde de site een “fascinerend initiatief” en Jaap Jansen, redacteur van Pauw en Witteman en zeer invloedrijk twitteraar, tipte de site aan zijn volgers. Het gaat goed, maar Remmelt de Weerd hoopt op meer: “Uiteindelijk zou ik graag zien dat lezers zelf stellingen gaan aandragen. Dat gebeurt al wel, maar sporadisch. Daarnaast lijkt het me mooi als mensen Pinokkiofactor gaan gebruiken als stemwijzer. Zodat ze zometeen niet op basis van emotie, maar op basis van feiten gaan stemmen.” De redactie van Pinokkiofactor werkt tot aan de verkiezingen onophoudelijk en met dubbele motoren door. Want het is verkiezingstijd. Er wordt gesproken, beweerd en druk campagne gevoerd. Pinokkiofactor heeft de duimstok paraat.

~ einde persbericht