Volg ons op social media!
Alles over Pinokkio

Wie is Pinokkio? Wat is Pinokkiofactor.eu?
Pinokkiofactor.eu is een initiatief van een kleine groep jonge Nederlandse burgers die zich storen aan de matige kwaliteit van het politieke en publieke debat over Europa en de Europese Unie in Nederland. Ons collectief bestaat uit mensen die om één of andere reden (opleiding, werk, onderzoek, interesse) een goede dosis kennis over de werking van de Europese Unie hebben. Helaas constateren we met onze kennis vaak dat politici of andere beleidsmakers in Nederland onzin of halve waarheden verkopen over de Europese unie voor eigen gewin. Veel bekende media lijken ondertussen weinig zin te hebben om deze beweringen kritisch in te kaderen.

De redactie van pinokkiofactor.eu onderwerpt opmerkelijke beweringen over Europa daarom aan een waarheidstest. Omdat we willen dat de Nederlandse burger haar mening over Europa vormt op basis van goede feitelijke informatie, in plaats van twijfelachtige beweringen.


Dus jullie zijn heel erg pro/anti-Europa?
Nee. Dat we veel over Europa weten, betekent niet dat we Eurofreaks zijn. Het doel van deze site is ook zeker niet om jou te vertellen hoe leuk of stom Europa wel niet is. Vanuit onze achtergrond hebben we allemaal onze twijfels over het huidig functioneren van (bepaalde facetten van) de Europese Unie en de euro. Wel zien we allemaal in hoe belangrijk internationale samenwerking binnen Europa is voor Nederland. We willen dat iedereen in Nederland hier goed over geïnformeerd is. Ons doel is dus niet om de houding van Nederlanders ten opzichte van de EU te veranderen, maar de kwaliteit van het debat over Europa te verbeteren door objectieve inhoudelijke berichtgeving.


Is de Pinokkiofactor politiek neutraal?
Voor zo ver mogelijk: ja. Pinokkiofactor.eu is niet gelieerd aan een bepaalde politieke stroming of politieke partij. Uiteraard heeft elk redactielid zijn of haar eigen politieke ideeën, maar houden dit tijdens het schrijven voor zo ver mogelijk buiten schot. Ook zijn we niet afhankelijk van een bepaalde mediamagnaat, geldschieter of schuldeiser. De site is niet gefinancierd vanuit een Europese instelling. Onze website is een 100% burgerinitiatief. Van geld verdienen aan Pinokkiofactor is vooralsnog ook absoluut geen sprake. De website wordt bestuurd vanuit een stichting, een commercieel belang is er dus ook niet.


Hoe kunnen jullie bestaan?
Om pinokkiofactor in de lucht te krijgen zijn we (idealisten die we zijn) in eerste instantie eens flink in onze eigen spaarpot gedoken. Voor het verdere welzijn van de website zijn we afhankelijk van donaties. Alle redactieleden en bestuurders werken vrijwillig. Bij pinokkiofactor.eu staat vooralsnog niemand op de loonlijst. Een computer of laptop hadden we allemaal al, dus zou houden we het lekker goedkoop. We werken aan de website op onze vrije uren en dagen.


Enthousiast?
Vind jij pinokkiofactor.eu ook een geschenk uit de hemel in je zoektocht naar objectieve informatie over Europa en de EU? Steun ons en doneer! Elk gewenst bedrag kan gedoneerd worden, vanaf €5. En schaam je niet voor je eigen vrekkigheid, want met elke euro zijn we reuze blij. Hiermee betalen we onder andere onze webhosting, toegang tot informatie en essentiële onkosten voor onze redactie.

Naar de donatiepagina

Uiteraard willen we graag dat zoveel mogelijk mensen onze website kennen en artikelen lezen. Aarzel dus zeker niet om ons n’s fijn te pluggen op je facebook of twitteraccount.


Spreken jullie altijd de waarheid?
Niemand heeft patent op de waarheid. In onze analyse proberen we de waarheid echter zo dicht mogelijk te benaderen. We weten veel, maar zijn niet alwetend. Ook wij zullen er dus zeker wel eens naast zitten. Heb je een fout ontdekt? Laat het ons weten en we duiken er opnieuw in! E-mail de redactie op: redactie@pinokkiofactor.eu.