Volg ons op social media!

pinokkio-hoofdZo, daar ben ik weer. De aandacht voor de Europese verkiezingen is nu op haar hoogtepunt, want we leven een dag voor de verkiezingen. Dat betekent niet dat het per definitie om inhoudelijke aandacht gaat. Er wordt in de media namelijk meer gezegd en geschreven over de vraag waarom de Europese verkiezingen zo weinig mensen iets kunnen schelen in Nederland.

De kiezers die weinig vertrouwen in de politiek of in de EU hebben en daarom niet gaan stemmen, zijn in goed gezelschap. Want gisteren meldde een toch zeer politiek betrokken tv-presentator, Paul Witteman, dat ook hij donderdag niet naar de stembus gaat. Hij gaf hier verschillende redenen voor op.

Eén van de redenen was dat je alleen maar op ‘tweederangs politici’ kunt stemmen. Dus omdat de Europese lijsttrekkers relatief onbekend zijn, gaat hij niet stemmen. Verrassend, want ik vermoedde altijd dat Paul Witteman meer om politieke inhoud dan om de uitstraling van individuele personen geeft, maar dat blijkt dus niet te kloppen.

In dat opzicht helpt het niet echt dat de fractievoorzitters van de VVD, D66, de PVV en de SP niet komen opdagen bij het lijsttrekkersdebat dat vanavond door de NOS wordt uitgezonden. Ze vinden dat de PvdA te veel aandacht krijgt, omdat ook minister Dijsselbloem bij het debat aanwezig is. De Europese lijsttrekkers komen wel allemaal, maar dat zijn volgens Witteman dus ‘tweederangs politici’.

In zijn column in de VARA gids geeft hij nog een ander argument om niet te gaan stemmen. Hij stelt dat veel politici die onlangs bij hem aan tafel beweerden dat ze wel degelijk invloed op het beleid van de EU uit konden oefenen via het Europese Parlement, ‘off the record’ toegaven dat ze hier zelf ook weinig vertrouwen in hebben.

Voor mij als factchecker is dat natuurlijk een vervelende opmerking. Paul Witteman zegt namelijk dat veel politici aan zijn tafel onzin verkopen. Het probleem van zo’n opmerking is dat deze door mij niet te verifiëren is, want ik ben Paul Witteman niet. Ik zit dan ook nooit ‘off the record’ te borrelen met politici, zodat het voor mij een stuk lastiger te achterhalen is of politici de waarheid vertellen over hun verwachtingen van de Europese verkiezingen. Voor mij met mijn waarheidsobsessie is dat natuurlijk erg vervelend.

Wat wel heel positief is, is dat Paul Witteman zijn stemgedrag af laat hangen van het wel of niet liegen van politici. Ik raad hem daarom aan om de artikelen op mijn website eens te lezen.