Volg ons op social media!

pinokkio-hoofdVandaag mochten we eindelijk naar de stembus. Ik zeg eindelijk, want door al mijn werkzaamheden als factchecker was ik al lange tijd met deze verkiezingen bezig. Ik bereid mezelf altijd goed voor op verkiezingen, maar zo goed als nu is mijn voorbereiding waarschijnlijk nog nooit geweest. Dat gold hopelijk ook voor de trouwe lezers van mijn website.

Maar niet iedereen was zo goed voorbereid op de verkiezingen, de publieke omroep had er in ieder geval weinig vertrouwen in. De uitzending van Nederland Kiest die de NOS gisteren uitzond leek namelijk op een combinatie tussen een spoedcursus ‘Wat moeten wij in vredesnaam met de Europese politiek?’, geleid door minister Dijsselbloem die optrad als een soort schoolmeester, en een debat tussen de Europese lijsttrekkers. Ik ben benieuwd of deze uitzending er nog voor gezorgd heeft dat er vandaag meer mensen naar de stembus zijn gegaan, maar dat is lastig te controleren.

Toen ik naar het programma keek, gaf het mij in ieder geval de bevestiging dat ik een goede tijdsbesteding heb gekozen de laatste maanden. Want ondanks de spoedcursus van de NOS bleef ook na de uitzending van gisteren veel onduidelijk. En afgaande op de Tv-debatten viel het ook al niet mee om er achter te komen wat de Europese lijsttrekkers nou precies van plan zijn wanneer ze in Brussel in het Europees Parlement plaatsnemen.

Er bestond wel meer onduidelijkheid tijdens de campagne. Sommige grote, gevestigde politieke partijen leken er op uit te zijn om verwarring te zaaien. Het was tijdens de campagne af en toe net alsof politici zo weinig vertrouwen in het oordeel van de kiezers hebben dat ze niet eens meer proberen om uit te leggen waar zij in de EU voor staan. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze ietwat angstig zijn voor het in Nederland zo populaire anti-EU-sentiment. Mijn vrees is dat dit ook na de verkiezingen van vandaag zo zal blijven.

Dat betekent dus dat er voor mij ook na de verkiezingen een belangrijke taak is weggelegd. Nederland zal voorlopig vermoedelijk namelijk niet uit de Europese Unie stappen, hoe graag sommige mensen dat ook zouden willen. Dus zal er ook in de toekomst veel over de EU gezegd en geschreven worden en ook na vandaag zal daar waarschijnlijk een hoop onzin tussen zitten. Van mij zijn de onzinverkopers in ieder geval nog niet af en dat komt mede door de enthousiaste reacties die ik tot nu toe heb ontvangen!