Volg ons op social media!

pinokkioklNou, mijn plan begint redelijk te lopen en dat doet me deugd. Dit betekent namelijk dat de artikelen die op de website staan steeds meer gelezen worden. Op Twitter beginnen mensen Pinokkio te volgen en ook via andere digitale platforms neemt mijn bekendheid toe. En dat is prettig, want gelezen worden en aandacht krijgen is natuurlijk precies mijn bedoeling.

Het betekent ook dat de artikelen en de website als geheel reacties uitlokken. Deze reacties komen in verschillende soorten en maten. De ene reageert wat enthousiaster dan de andere. Bij een groot deel van de reacties valt me iets algemeens op waar ik toch even op in wil gaan.

Er is een groep mensen die het lezen van de artikelen niet eens nodig acht om een mening over Pinokkio te hebben. Mijn doel op zichzelf zegt volgens hen al genoeg: het factchecken van uitspraken over de Europese Unie, dat moet wel een Pro-Europees project zijn! Daaruit volgt dat mijn website niet deugt, want Pro-Europese praat is volgens deze groep hoe dan ook onzin. Sommige, vooral anonieme, boze, tongen beweren zelfs dat Pinokkio door de Europese Unie gefinancierd is. Pure Europese propaganda dus.

Andere mensen reageren heel positief, maar lijken hetzelfde idee te hebben. Deze mensen, die meer tot het Pro-Europa kamp behoren, zijn enthousiast over mijn initiatief en zoeken daarom toenadering. Ze hebben dus dezelfde aanname als de mensen die Pinokkio bij voorbaat als verwerpelijk beschouwen: namelijk dat het zoeken naar feiten over de Europese Unie wel een pro-Europees initiatief moet zijn! Deze mensen zijn hier natuurlijk blij mee. Ze beschouwen Pinokkio waarschijnlijk als een project waarin de door hen zo bejubelde EU eindelijk eens op waarde wordt geschat.

Reacties van beide kanten zijn opmerkelijk, want zoals al eerder uitgelegd is mijn uitgangspunt nou juist om bij de feiten en de cijfers te blijven. En nee, het aan het licht brengen van feiten over de Europese Unie betekent helemaal niet dat ik alle facetten van de EU positief neer wil zetten. Waarom lijken zowel sommige voor-  als tegenstanders van de EU daar dan toch vanuit te gaan?

Ik begrijp best dat het verhelderend werkt om me in een bepaalde hoek te zetten, want zoals bekend houdt dat het leven lekker overzichtelijk. Maar het is slechts mijn bedoeling om de soms ingewikkelde werkelijkheid van de Europese Unie overzichtelijker te maken, en niet om voor of tegen te zijn. Ik wilde het toch nog maar eens benadrukken. Tot volgende week!