Volg ons op social media!

pinokkioahtogoZo, daar ben ik weer. Vandaag wil ik het hebben over mijn perfectionisme dat komt kijken bij het factchecken van de uitspraken. Wanneer je zeker wilt weten dat je de waarheid van een uitspraak kunt beoordelen, moet je alles, maar dan ook echt alles tot op de bodem uitzoeken. Soms komen daar andere dingen bij kijken dan je op voorhand zou denken. Ik neem mijn taak zeer serieus, anders kan ik het natuurlijk wel schudden als factchecker.

Een voorval dat dit perfectionisme goed illustreert, vond enkele dagen geleden plaats. Een uitspraak die ik op haar waarheidsgehalte wilde controleren, werd gedaan door de heer Gerbrandy van D66. Omdat ik in het artikel zelf al aandacht aan het waarheidsgehalte van deze bewering heb besteed, zal ik dat hier verder niet herhalen. Feit is in ieder geval dat er een vergelijking met de kosten van een kop koffie op een vliegveld gemaakt moest worden. Om deze uitspraak te kunnen factchecken, ging ik naar Schiphol om daar uit te zoeken wat de koffie kost.
Naar Schiphol reizen zonder dat je er verder iets gaat doen dat gerelateerd is aan vliegtuigen is op zichzelf geen ramp, dat kan gebeuren. Ik had immers een belangrijk doel, ik deed onderzoek naar de prijzen van de koffie bij de verschillende koffietenten. Ik besloot ook maar meteen om de koffie in alle koffietenten te gaan proberen. Ik had toch zin in koffie en was wel benieuwd naar de kwaliteit van de koffie bij andere gelegenheden dan de AH to go, dus dat kwam mooi uit.

Ik had een uur de tijd, dus ik haastte me van de ene koffietent naar de andere. Uiteindelijk bracht dit me tot de conclusie dat zes koppen koffie drinken in een uur af te raden is. Als iemand daar binnenkort nog een uitspraak over doet, heb ik dat alvast gefactcheckt. Helaas ben ik vervolgens wel drie dagen ziek geweest en kan ik voorlopig geen koffie meer zien.

Ik vertel dit verhaal omdat het laat zien hoe grondig je als factchecker te werk dient te gaan. Wanneer je dit soort beweringen onder de loep neemt, blijkt ook wel dat onderzoek doen naar de Europese Unie niet altijd brengt wat je ervan verwacht. Van tevoren had ik namelijk niet gedacht in dienst van het vinden van de waarheid van uitspraken over de EU ooit nog eens zoveel koffie te drinken. Het is veelzijdig, perfectionistisch werk, wil ik maar zeggen.