Volg ons op social media!

pinokkiokl

Nu ik een tijdje bezig ben met het factchecken van uitspraken over de Europese Unie, heb ik inmiddels al heel wat verschillende mensen gefactcheckt. Via Twitter laat ik de personen in kwestie altijd netjes weten dat hun uitspraken aan een waarheidstest zijn onderworpen en ik ben altijd benieuwd hoe deze mensen dan op mijn artikelen reageren. 

Sommige mensen reageren helemaal niet. Van bijvoorbeeld Geert Wilders had ik trouwens ook niet verwacht dat hij zou reageren, die is al druk genoeg met andere dingen en lijkt zich niet zo bezig te houden met Twitteraccounts van andere mensen. Pas wanneer je hele nare dingen over hem zegt, begint hij zich druk te maken, maar dat ben ik uiteraard geenszins van plan.

Politici van de SP en de VVD wiens uitspraken zijn gefactcheckt, hebben tot nu toe ook nog niet gereageerd op mijn artikelen. Naar de redenen hiervoor blijft het voorlopig gissen. Het zou kunnen dat ze me maar vervelend vinden of gewoon niks tegen de strekking van mijn artikelen in te brengen hebben. Dan is het misschien het beste om de artikelen maar in hun geheel te negeren.

Vrijwel alle andere mensen die zijn gefactcheckt reageren sportief en enthousiast. Ook als uit mijn onderzoek blijkt dat ze vrij ver naast de waarheid zaten met hun uitspraken, vatten ze het positief op. Dat is voor mij natuurlijk mooi om te zien. Er is eigenlijk nog niemand die is gefactcheckt echt boos op me geworden, terwijl Twitter toch bij uitstek een medium is om je eens lekker af te reageren.

Dat boze reacties onder politici op Twitter achterwege blijven, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat niemand boos is. Misschien zijn sommige politici bang dat ze stemmen verliezen wanneer ze mij in het openbaar de huid volschelden. Ik ben immers ook maar een betrekkelijk weerloze mascotte die niet terug kan schelden, want ik houd me bij de feiten.

Een andere mogelijkheid is dat deze politici op de mediatraining geleerd hebben dat ze hun meer primaire gevoelens beter anoniem, en dus niet via Twitter, kunnen uiten. Dit zou de soms woeste reacties van mensen via andere media, zoals bijvoorbeeld via Nujij.nl, verklaren. Maar laat ik positief blijven en er maar vanuit gaan dat ik alleen maar warme gevoelens oproep bij de mensen wiens uitspraken ik factcheck.

En misschien mag ik toch ook wel concluderen dat het uitblijven van negatieve reacties betekent dat iedereen gewoon weet dat ik gelijk heb.